Naturalne środki na zaparcia, które pomogą w trudnych chwilach.

Naturalne środki które możesz wykorzystać na zaparcia pomogą przywrócić zdrowe bakterie w jelitach i doprowadzą do regularnych wypróżnień. Obejmują one błonnik, żywność probiotyczną i suplementy magnezu.

Otręby pszenne, łuska psyllium i mielone siemię lniane są bogate w błonnik i mogą być dodawane do diety. Suplement diety o nazwie kozieradka jest również bogaty w błonnik i dostępny w postaci kapsułek.

Woda

Picie dużej ilości wody i innych klarownych płynów może złagodzić zaparcia. Niektóre soki, takie jak niesłodzony sok żurawinowy i śliwkowy, mogą pomóc zmiękczyć stolec, jednocześnie dostarczając błonnika i składników odżywczych.

Pij od 8 do 16 uncji wody na godzinę, gdy zaczniesz spożywać więcej błonnika, aby prawidłowo go wchłaniać i mieć regularne wypróżnienia. Jeśli cierpisz na przewlekłe zaparcia, porozmawiaj z lekarzem, aby omówić inne możliwe przyczyny zaparć i zmiany w diecie, które mogą pomóc je złagodzić.

Siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik i niektóre leki również mogą powodować zaparcia. Jeśli domowe środki zaradcze nie są skuteczne, konieczne może być zastosowanie środka przeczyszczającego na receptę.

Owoce

Zwiększ spożycie błonnika dzięki soczystym owocom, takim jak pomarańcze, grejpfruty i mandarynki. Są one wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem pektynowym, który skraca czas przejścia okrężnicy i zapewnia ulgę w zaparciach.

Kiwi to kolejna świetna opcja łagodzenia zaparć. W rzeczywistości badanie wykazało, że spożywanie dwóch obranych kiwi dziennie zwiększyło objętość, częstotliwość i konsystencję stolca.

Banany są bogate w błonnik i są jednym z najlepszych naturalnych środków na zaparcia. Można je spożywać z mlekiem lub dodawać do koktajli, jogurtów i sałatek.

Pełne ziarna

Pełne ziarna pomagają organizmowi regulować wypróżnienia. Są bogate w błonnik, który zwiększa objętość stolca. Pełne ziarna można znaleźć w chlebie, makaronie i komosie ryżowej. Szukaj ich ze słowem „pełnoziarniste” lub „100% pełnoziarniste” na liście składników.

Wybieraj pełne ziarna zamiast wzbogaconego lub rafinowanego pieczywa, płatków zbożowych i makaronów, które podczas przetwarzania straciły część zdrowych składników odżywczych. Spożywaj co najmniej pięć do 10 uncji ziaren dziennie, z czego połowa to produkty pełnoziarniste.

Jagody są doskonałym źródłem błonnika i są bardzo smaczne. Jedna filiżanka jagód zawiera 4 g błonnika.

Warzywa

Spożywanie dużej ilości warzyw bogatych w błonnik, takich jak jarmuż, szparagi i szpinak, jest doskonałym naturalnym lekarstwem na zaparcia. Są one również bogate w wodę, która w połączeniu z błonnikiem zmiękcza stolce i ułatwia ich oddawanie.

Śliwki są kolejnym naturalnym środkiem przeczyszczającym, a picie kilku filiżanek soku z suszonych śliwek dziennie może pomóc złagodzić objawy zaparć. Należy jednak pamiętać, że śliwki są bardzo bogate w cukier i powinny być spożywane z ostrożnością.

Brukselka to warzywo krzyżowe, które może pochwalić się zaletami przyjaznymi dla jelit, w tym imponującymi 4 gramami błonnika w jednej gotowanej filiżance. Wypróbuj je pieczone w tym przepisie lub smażone z odrobiną oliwy z oliwek i czosnku.

Orzechy

Spożywanie pełnych pokarmów zawierających błonnik, takich jak orzechy włoskie i pekan, pomaga zmniejszyć zaparcia poprzez stymulowanie naturalnego ruchu jelit. Według Mayo Clinic, ćwiczenia również stymulują proces trawienia. Na przykład nasiona sezamu nawilżają jelita, zachęcając do częstszych wypróżnień. Dodawaj nasiona do sałatek lub posypuj nimi potrawy.

Większość orzechów jest bogata w błonnik, z migdałami o najwyższej zawartości błonnika na uncję. Z tego powodu mają one znikomą zawartość wody. Dlatego mogą powodować zaparcia, jeśli dana osoba nagle zje dużą ich ilość. W większości krótkotrwałych przypadków zaparcia te są spowodowane odwodnieniem lub nagłą zmianą w spożyciu błonnika.

Nasiona

Nasiona chia są dobrym źródłem błonnika. Dostarczają również białka, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są również bogate w lignany, które pomagają zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii w jelitach i poprawiają zdrowie wyściółki jelit.

Picie wody z nasion chia może powodować twarde stolce, zwłaszcza jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości płynów. Nierozpuszczalny błonnik w nasionach chia poszukuje płynów do wchłonięcia, co może odwodnić przewód pokarmowy i prowadzić do zaparć.

Manaker zaleca wypróbowanie napoju „wewnętrzny prysznic”, który łączy w sobie zdrową mieszankę pokarmów, które mogą stymulować wypróżnienia. Podkreśla jednak, że same zmiany w diecie nie rozwiążą problemów trawiennych.

Zioła

Zioła mogą być pomocne w przypadku zaparć, ale nie jako substytut zdrowego odżywiania i nawyków związanych ze stylem życia. W większości przypadków pierwszą rzeczą, która pomoże na zaparcia są ćwiczenia. Nawet zwykły spacer pobudzi ruch mięśni w jelicie grubym i pomoże mu się poruszać.

Ziołowe środki przeczyszczające, takie jak psyllium, siemię lniane i kozieradka, są łagodne i bezpieczne w przypadku sporadycznych zaparć. Ajurwedyjskie zioła, takie jak triphala (trzy suszone i sproszkowane owoce), również stymulują przewód pokarmowy bez podrażniania go, chociaż dobrze sformułowana formuła ziołowa będzie bardziej skuteczna.

Image by Peter H from Pixabay